
  
 
 
 
On June 29, 2011, the International Coach Federation (ICF) and the European 
Mentoring and Coaching Council (EMCC) jointly filed with the European Union 
(EU) a Code of Conduct for Coaching and Mentoring as the benchmark standard 
for the coaching and mentoring profession. 
 
 

Frequently Asked Questions (FAQs) 
 
 

Q1. What is the significance of the filing of the Code of Conduct? 
 
A. The filing of the Code of Conduct is significant in two respects. It represents a major 
milestone in the cooperative work of ICF and EMCC to advance the professionalization 
of the coaching and mentoring profession.  In terms of self-regulation of coaching and 
mentoring, the European Commission encourages professional associations to define a 
code of conduct at a European level.  The definition of such a code relies on the self 
regulation by the European professional associations themselves. This self-regulation 
must be made according to European law and in particular to the rules of competition. 
 
Q2. What are the objectives of this Code of Conduct? 
 
A. This Code of Conduct is intended to establish a standard of ethics and good 
practices for the coaching and mentoring profession in Europe  We anticipate that the 
Code will be recorded in the database co-managed by the European Commission and 
the European Economic and Social Committee listing the initiatives in self-regulation 
and in co-regulation. This database aims at supporting private actors in the 
implementation of self-regulation mechanisms.  It also insures the transparency around 
the adopted codes of conduct towards the public, and thereby supports good practices 
on the subject. 
 
Q3, How does this Code of Conduct relate to the separate ICF Code of Ethics and 
EMCC Code of Ethics? 
 
A. Section 4.1 of this Code of Conduct expressly states that “Any member of a 
professional coaching and/or mentoring organisation shall abide by that organisation’s 
Code of Ethics.” Therefore, any member of ICF must continue to abide by the ICF Code 
of Ethics and any member of EMCC must continue to abide by the EMCC Code of 
Ethics.  As to the boundaries for competence in part 2 of the Code of Conduct relative to 
professional behaviour, the skills of the coaches and mentors can only be evaluated in 
accordance with a  frame of competence recognized by each professional association 
at the European level, and not by the EU itself. 
 

  


